Καρτάκη Σ. – Χάδι

ISBN: 960-283-245-2

Σελίδες: 108

Τιμή: 10 € 

Άνοιξε αυτό το βιβλίο / Σαν ν’ ανοίγεις ένα μυστικό. / Χάιδεψε τις λέξεις / Με το βλέμμα /Απαλά, / Πιο απαλά... / Όπως θα χάιδευες ένα γυμνό / Λίγο σαστισμένο κορμί... / Τώρα, σ’ αφήνω να με διαβάσεις... 

Μ’ αυτό το ποίημα αρχίζει το βιβλίο της Στέλλας Καρτάκη, ένα βιβλίο που ο τίτλος του ήδη το έχει προσδιορίσει με ακρίβεια: Χάδι. Αυτό ακριβώς είναι! Χάδι στην ψυχή, με χνουδάτες, ανάλαφρα πλεγμένες λέξεις, με απαλά χρώματα, με αχνές, μικρές μουσικές. Η Σ.Κ., στη δεύτερη συλλογή της, συνεχίζει να γράφει και να γράφεται / να σκίζει και να σκίζεται[...] και να προχωρά, πότε με άλματα και πετάγματα, πότε διακριτικά και αθόρυβα. Τραγουδά και πάλι –τι άλλο;– τον έρωτα. Απευθύνεται πάντα σε κάποιο ερώμενο πρόσωπο, που είναι πραγματικό ή φανταστικό (ή και τα δυο συγχρόνως). Το χάδι των στίχων της θέλει ν’ αγγίξει όλους τους δυνάμει ερωτευμένους, παρελθόντες και μελλούμενους, να τους περιγράψει, ιδανικούς και επικίνδυνους, σε μια εγρήγορση ονείρου. Βασικά όμως, η Σ.Κ. εξακολουθεί ν’ ανακαλύπτει τη ζωή, μια ζωή με σκοτάδια και δυνατά φώτα, με παιχνίδια και παγίδες, με άγριους, σαρκοφάγους έρωτες που χαϊδεύουν τρυφερά το θύμα και το παραλύουν πριν το καταβροχθίσουν... Μια ζωή αξιόμαχη, που γίνεται όλο και περισσότερο ενδιαφέρουσα για να τη ζήσεις και να τη γράψεις.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια δηλώνει στο τέλος του βιβλίου με ταπεινότητα και έπαρση: Δε θέλω να γράφω τραγούδια. / Θέλω να ’μαι τραγούδι σ’ ενός τρελού το στόμα.

 

Παυλίνα Παμπούδη

Παρουσιάσεις και κριτικές των εκδόσεών μας στον Τύπο