ISBN: 960-283-230-4

Σελίδες: 200

Τιμή: 14 €

Η ανθολογία αυτή, μια ουσιαστική και πολύπλευρη γνωριμία με τη λεπταίσθητη, κλασική κινέζικη ποίηση, προσεγγίζει τις τρεις τομές στην ιστορία της: την ποίηση Τζου, την ποίηση του Γουάνγκ Γουέι και την ποίηση του Λι Πο.

Η ποίηση Τζου (που γράφτηκε για πρώτη φορά από πόρνες και τραγουδήθηκε στα λαϊκά καταγώγια, αλλά στη διάρκεια της δυναστείας Σουvγκ [960-1279] εξελίχθηκε σε μια ιδιότυπη λυρική φόρμα), εκπροσωπείται εδώ με ποιήματα των Λι Γιου, Λιν Που, Φαν Σουνγκ Γεν, Τσανγκ Χσιεν, Γεν Σου, Λιου Γιουvγκ, Τσαvγκ Σεν, Ου Γιανγκ Χσιου, Σου Σιχ, Τσου Παvγκ Γεν, Τσάο Τσι, Λιν Τσιν Τσαο, Λου Γιου, Χσιν Τσάι Τσι και Τσιαvγκ Κουέι.

Ο Γουάνγκ Γουέι (699-761), ένας από τους σπουδαιότερους Κινέζους ποιητές όλων των εποχών, ο πιο «μοντέρνος» κατά τον Έζρα Παουντ, θεωρείται πρόδρομος της σύγχρονης ποίησης.

Ο Λι Πο (701-762), τον οποίο οι σύγχρονοί του αποκαλούσαν «ο Εξόριστος Αθάνατος» είναι εξίσου «μοντέρνος»: δημιούργησε μύθο γύρω από το όνομά του με την εκκεντρική του συμπεριφορά και τον έντονο αντικομφορμισμό του και συνέθεσε υπέροχους στίχους.