ISBN: 960-283-103-0

Σελίδες: 200

Τιμή: 16 € 

Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Γιώργος Ξηροπαΐδης - ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

      Πώς να ξαναδώσουμε νόημα στην λέξη «ανθρωπισμός»; Σ’ αυτό το ερώτημα –διατυπωμένο από τον φιλόσοφο J. Beaufret– απαντά ο Heidegger στην πραγματεία του Επιστολή για τον ανθρωπισμό (1946), εκθέτοντας ταυτόχρονα, με την αφορμή αυτή, βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του.

      Η ουσία του ανθρώπου έγκειται στον στοχασμό. Δι’ αυτού πραγματώνεται η σχέση του ανθρώπου προς το Είναι και εκφράζεται το ίδιο το Είναι μέσα στην γλώσσα. Η παραποίηση του στοχασμού σε τεχνικού χαρακτήρα λογισμό και της γλώσσας σε απλό εργαλείο έχει αποκόψει τον άνθρωπο από το Είναι, καθιστώντας τον ανέστιο. Ο άνθρωπος δεν είναι –όπως, χάρη στην τεχνολογία, παρουσιάζεται σήμερα– ο «δεσπότης του όντος», αλλά ο «γείτονας και ποιμένας» τού Είναι. Όλες οι μορφές Ουμανισμού μέχρι και σήμερα βασίζονται σε μία μεταφυσική ερμηνεία φύσης και ιστορίας και υπερπηδούν την πρωταρχική σχέση του ανθρώπου με το Είναι.

      Η Επιστολή για τον ανθρωπισμό αποτελεί την πρώτη δημοσίευση στην οποία ο Heidegger εκθέτει την μετά την «στροφή» φιλοσοφία του, τον στοχασμό δηλ. που ανέπτυξε, τροποποιώντας την προγενέστερη θέση του, από τις αρχές της δεκαετίας του ’30. Η πραγματεία αυτή παρέχει την ίσως πιο μεστή και βατή παρουσίαση κεντρικών θέσεων της ύστερης σκέψης του μεγάλου αυτού φιλοσόφου του 20ού αιώνα. 

 

Κριτική στη Ελευθεροτυπία

και

Δεύτερη κριτική στην Ελευθεροτυπία